Skötsel och förökning

Att sköta pelargoner Pelargoner trivs bäst i väldränerad, mullrik, välgödslad jord, gärna uppblandad med lecakulor. Krukorna bör vara tillräckligt stora så att rotsystemet får möjlighet att utvecklas, samt väldränerade så att pelargonen inte står med rötterna i vatten.  Låt jorden torka upp mellan bevattningarna.

Vattna med jämna mellanrum under växtsäsongen, men låt jorden torka upp mellan bevattningarna. Tillsätt också näringslösning då och då under växtsäsongen men undvik för mycket kväve. Annars är risken stor att plantorna får mycket blad och ingen eller dålig blomning. Vänd på krukorna då och då för jämnare tillväxt.

Övervintra pelargoner Övervintra pelargonerna ljust och frostfritt, helst vid en temperatur runt + 10 grader celcius. Vattna sparsamt under viloperioden. Det räcker att vattna varannan vecka, eller ännu mer sällan om de inte står alltför ljust.

Väck en Pelargon Du bör väcka upp dina Pelargoner från vintervilan i februari eller mars. Då planterar du om dina plantor i ny mullrik, gärna kalkblandad jord.  Placera ljust och varmt och tillför vatten och näring regelbundet.

Sticklingar av Pelargoner Man kan ta sticklingar av pelargoner för att få nya plantor från vår till höst, men helst på sensommaren när skotten är stora och det finns mycket ljus och näring till moderplantans återväxt. Använd en sekatör eller en ren vass kniv. Skär av ovanför ett utåtriktat blad eller invid stammen. Skottet bör vara mellan fem och tio cm långt och ha sex till åtta blad. Bryt försiktigt av de nedre bladen på skottet och låt tre, fyra blad vara kvar i toppen. Helst ska skottet inte ha hunnit blomma.

Stick ner sticklingarna i krukor, gärna lerkrukor med jord eller torvbriketter, men låt gärna snittytan torka något innan du sätter ner dem.  Det har visat sig att pelargoner mår bra av askorbinsyra. Om sticklingarna har legat länge innan man haft möjlighet att sätta dem i vatten eller jord kan man duscha dem med askorbinsyra upplöst i vatten eller doppa skottet i askorbinsyra innan man jordslår det. Många sticklingar kan också utveckla rötter genom att sättas i en vas med vatten, men det är då större risk att sticklingen ruttnar. När sticklingen rotat sig eller fått rötter är det dags att göra en omplantering till en lite större kruka med planteringsjord. Toppa skottet om sticklingen inte grenar sig av sig själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0